SESTAVINE:
- – 185g masla
- 185g čokolade
- 85g bele moke
- 40g kakava v prahu
- 100g bele čokolade
- 100g mlečne čokolade
- 3 večja jajca
- 275g rjavega sladkorja
- 1-2 banani
- karamelizirani arašidi – recept najdeš na koncu video posnetka in v navodilih
NAVODILO ZA PRIPRAVO:
- Maslo narežemo na manjše kocke, zdrobimo temno čokolado in vse skupaj postavimo v stekleno posodico in pripravimo vodno kopel. Na majhnem ognju stopimo maslo in čokolado. Po potrebi malo premešamo. Ko sta maslo in čokolada stopljena odstavimo in počakmo da se mešanica popolnoma ohladi. Trenutno je zunanja temperatura pod ničlo tako da lahko posodo postavimo tudi na balkon.
- Med tem ko čakamo, da se ohladi pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem.
- Moko in kakav presejmo v posodo. Dobro pretresemo da se znebimo večjih grudic moke in kakava.
- Mlečno in belo čokolado zdrobimo na majhne koščke.
- Jajca in rjavi sladkor postavimo v večjo posodo in z pomočjo ročnega mešalnika dobro stepemo. Volumen mase se mora povečati vsaj za dvakrat in mora biti gosta.
- Ohlajeno čokoladno mešanico vlijemo v jajčni mousse in s pomočjo spatule nežno premešamo. Mešamo od spodaj navzgor v obliki številke 8 in med mešanjem obračamo posodo. Mešamo dokler masa ne postane temno rjave barve. Pomebno je da smo nežni in si pri tem postopku vzamemo čas in ne hitimo, da med mešanjem ne izgubimo zračnosti mase.
- Pečico ogrejemo na 180°.
- Mešanico moke in kakva še enkrat stresemo v sito in enakomerno pretresemo po vrhnjem delu mokre mase.
- Vzamemo spatulo in v obliki številke 8 še enkrat nežno premešamo. Še enkrat – potrebno je biti nežen. Z mešanjem prenehamo malo pred tem kot se nam zdi da je potrebno.
- V tem koraku dodamo mlečno čokolado(lahko dodamo tudi katero koli drugo čokolado, pisane čokoladne bombončke….). Vse dodatke zopet nežno vmešamo in maso z pomočjo spatule prelijemo v pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem.
- Prvo polovico mase enakomerno razporedimo po pekaču, prekirijemo z belo čokolado in z prekrijemo z banano narezano na 3-5mm debele rezine. posujemo z črno čokolado in drugo polovico mase nežno razporedimo preko banan in čokolade. Z
- Pekač za 25 min postavimo v pečico. Ko čas preteče odpremo pečico in pekač pretresemo. Ča opazimo da je masa tekoča pekač za 5 minut postavimo v pečico. Vrhnji del skorjice mora biti svetleče zapečen. In Brownie je pripravljen.
- Med peko hitro pripravimo karamelizirane arašide. Na ponvi zavremo 1 dcl vode in primešamo sladkor cca. 100g (rjavi ali beli). Ko voda začne hlapeti in masa gostiti dodamo 200-300g arašidov. Z pomočjo lesene kuhalnice mešamo približno 5 minut na srednjem ognju. Pazimo, da ne prežgemo sladkorja, ker drugače lahko vse skupaj zavržemo. Ko so arašidi svetleče prekriti z sladkorjem ugasnemo ogenj jih ohladimo in dobro premešamo, da se arašidi ločijo in niso sprijeti. v našem primeru smo jih posuli preko pečenega brownija seveda so pa odlični tudi kot samostojni prigrizek
- Počakamo da se ohladi in narežemo na pravokotnike. Shranimo jih v neprodušno zaprto posodo v kateri bodo ostali “sveži” vsaj 14 dni.
Prava sladka eksplozija čokoladnega okusa.
Klasični, sigurno najboljši recept brownija, ki ste ga lahko že zasledili med našimi recepti.
Brownie z banano je enak predhodnemu receptu, le da je v maso dodana banana, ki odlično sodeluje s čokoladnimi okusi v samem browniju, Po vrhu brownija so posuti tudi karamelizirani arašidi, ki dodajo na okusu in hrustljavosti.
Recept je malo bolj zapleten. Vse kar je pomebmno pri tem receptu je, da slediš navodilom in ne hitiš. Vse je odvisno od priprave in potrpežljivosti med mešanjem sestavin s pomočjo spatule. Če v tem koraku hitiš oz. z maso nisi nežen, se bo brownie sesedel in preprosto nebo tak kot si želiš.
Ko so browniji pečeni jih hranimo v neprodušno zaprti posodi do 14 dni. Sam recept je daleč od zdravega, kar pomeni da je sladica nasitna, polna sladkorja, maščobe in energije. Priporočam, da jo postrežemo 3×3 cm košček po kosilu, mogoče s stepeno smetano, ki odlično ublaži sladkost in se odlično poveže z biskvitom.
Spremljal nas tudi na Instagramu in facebooku.
V primeru da recept preizkusiš sam nas označi @arasidisi ali #arasidisi
FACEBOOK: https://www.facebook.com/millnuts
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/arasidisi/